Aποβάλλετε το άγχος και οργανωθείτε!

Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσετε με καλή διάθεση και αισιοδοξία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάληξη είναι ευχάριστη καθώς μια μετακόμιση μπορεί να είναι μια καινούρια αρχή ή οπωσδήποτε μια αλλαγή στη ζωή σας.

Σαν πρώτο βήμα φτιάξτε μια λίστα με τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετακόμιση.

Όταν μια διαδικασία τελειώσει σβήστε την από τη λίστα και προχωρήστε στην επόμενη.

ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Προτιμήστε να πακετάρετε όλα τα περιεχόμενα κάθε δωματίου πριν πάτε στο επόμενο. Ζητήστε οι εργάτες να κάνουν το ίδιο, να φορτώνουν το κάθε δωμάτιο ολόκληρο πριν πάνε στο επόμενο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πάνε τα πράγματα στο κατάλληλο δωμάτιο στο ξεφόρτωμα θα μειωθεί δραστικά.


Πως να πακετάρετε..

ΟΙ ΚΟΥΤΕΣ

Πάρτε κούτες σε διάφορα μεγέθη. Συνήθως τα συνεργεία μετακόμισης δίνουν και κούτες στους πελάτες τους, αν όμως αυτό δεν ισχύει για εσάς ή δεν έχετε επιλέξει ακόμη συνεργείο αγοράστε κούτες από τα καταστήματα που πωλούν υλικά συσκευασίας ή από καταστήματα χαρτικών. Οι κούτες πρέπει να είναι γερές, σε καλή κατάσταση και να κλείνουν καλά ώστε να μπορείτε να τις κολλήσετε με ταινία. Πολλές από τις κούτες που θα βρείτε έξω (ή θα ζητήσετε να σας κρατήσουν) από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας είναι ιδανικές και δωρεάν. Προμηθευτείτε χαρτόνια για χωρίσματα και χρησιμοποιήστε χαρτιά για να συσκευάσετε τα εύθραυστα αντικείμενα μέσα στις κούτες. Οι κούτες αποθηκεύονται εύκολα σε μία άκρη, αν τις ανοίξετε και τις διπλώσετε μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε τις εφημερίδες γιατί λερώνουν, π.χ. αν τυλίξετε πιάτα και ποτήρια σε εφημερίδες δεν θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να τα πλύνετε πρώτα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κάθε κούτα που κλείνετε, βάζετε απέξω μία αυτοκόλλητη ετικέτα που θα λέει το δωμάτιο στο οποίο θέλετε να την αφήσει το συνεργείο κι αν θέλετε σημειώστε από κάτω τι ακριβώς περιέχει η κούτα για τη δική σας ευκολία. Διαφορετικού χρώματος ετικέτες για κάθε δωμάτιο είναι επίσης μία καλή ιδέα. Αν έχετε το χρόνο, βάλτε χαρτιά αντίστοιχου χρώματος στις πόρτες των δωματίων του καινούργιου σπιτιού ώστε το συνεργείο να δουλεύει πιο εύκολα και γρήγορα.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΜΙΖΕΤΕ

Μην παραγεμίζετε τις κούτες όταν πακετάρετε. Προσπαθήστε να κρατήσετε το βάρος κάθε κούτας γύρω στα 20 κιλά. Ετσι και το συνεργείο θα τις κουβαλήσει πιο εύκολα και το ρίσκο οι κούτες να ανοίξουν από το βάρος είναι μικρότερο.

Ενέργειες πριν τη μετακόμιση

Ενημερώστε όλες τις εταιρείες και οργανισμούς για την αλλαγή της νέας διεύθυνσης του σπιτιού σας: ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Να είστε παρών στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η μετακόμιση σας και δώστε οδηγίες στο προσωπικό για το τι πρέπει να φορτωθεί στην αρχή και τι στο τέλος.

Να κρατήσετε ένα αντίγραφο της απογραφής των αντικειμένων σας που να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι τυχόν ζημιές που μπορεί να έχουν κάποια αυτά.

Η εταιρεία που θα αναλάβει την μετακόμιση σας πρέπει να σας παρέχει ασφάλιση των αντικειμένων σας.

Χωρίστε τα αντικείμενα σε κουτιά που θα έχουν σημειωμένο το δωμάτιο προορισμού για να γίνει πιο εύκολη η τακτοποίηση του καινούριου σπιτιού σας.